16 Şubat 2012 Perşembe

MODERN HÜRREM SULTANLAR FOTOĞRAF SERGİSİ

Dün akşam İstiklal Caddesinde Tramvay Cafede arkadaşlarımı beklemek için kuruldum cam kenarınaaa...
tabi tabi kurulana kadar lahana insan modelinden arınmak için baya çaba sarfettim eldiven şapka panço manto uff (tamda bu yüzden) bir oh çekip koltuğa yığıldım ana o da ne tam karşımda gördüğüm Beyoğlu Sanat içindede sergi Modern Hürrem Sultanlar !!! tabi üşendim gitmedim :( 
giren çıkanları izlemekle yetindim camdan ama daha on gün orda elbet gideriz yaaww rahatlığıyla sizleri uyarıyorum yolunuz düşerse bi turlayın lütfen ücretsiz biletsiz çat kapı dolaş çık ;) iyi seyirler   


Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi, Kültürlerarası Sanat Diyalogları kapsamında ‘ ‘Sevgililer Gününde’ fotoğraf sanatçısı Renata Kireyeva Akbaş’ın ‘‘Modern Hürrem Sultanlar” fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor!
Osmanlı tarihinde Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi olarak önemli bir yer tutan Hürrem Sultan (Roksolana) karakteri , fotoğraf sanatçısı Renata Kireyeva-Akbaş’ın farklı bakış açısıyla yeni bir sanat projesine esin kaynağı oldu. Renata Kireyeva-Akbaş’ın fotoğraf projesi, Ukraynalı Hürrem Sultan (Roksolana) gibi Ukrayna’da doğan ve İstanbul’a yerleşerek Türklerle evlenen  başarılı Ukraynalı  kadınların portrelerinden ve hayat hikayelerinden oluşmaktadır. Ukrayna kültürü içinde yetişen ancak İstanbul’da yaşamaya başlayan ve Türk toplumuna uyum sağlayarak mesleki başarıya ulaşan 9 Ukraynalı kadın,  İstanbul’da muhtelif ortamların yanısıra çalışma ve ev ortamlarında fotoğraflanmıştır. “Modern Hürrem Sultanlar” projesi kapsamında portre fotoğrafları çekilen  sporcu, ressam, film yönetmeni, profesyonel rehber, reklamcı, film yapımcısı, moda tasarımcısı, işkadını gibi farklı mesleklere sahip  9 Ukraynalı kadının görselleri başarı öykülerini anlatan küçük metinler ile desteklenmiştir.
Söz konusu proje, Hürrem Sultan’ın yaşam yolculuğuyla  günümüzde İstanbul’da yaşayan Ukraynalı kadınların yaşam yolculukları arasındaki paralellikten yola çıkarak farklı toplumlara yerleşen  ve farklı kültürlerde hayatlarına devam eden kadınların sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik gelişimlerini sürdürebilecekleri ve başarıyı yakalayabilecekleri mesajını veriyor.
Bu projeyle sanatçı,  yaklaşık 500 yıldır önemli bir tarihi karakter olarak Türkiye ve Ukrayna toplumları arasında bir köprü oluşturan, iki toplum arasındaki dostane ilişkiler ve yakınlığın en önemli sembollerinden biri olan Hürrem Sultan/Roksalana’yı  bir metafor olarak kullanarak  Ukrayna-Türkiye kültürel ilişkilerinin gelişimine katkıda bulunmanın yanısıra  kendi ülkelerini terkedip farklı kültürlerde yaşama tutunmaya çalışan kadınlara ümit vermek ve istenildiği takdirde başarının ırk, din, dil, kültür ayrımı olmadan gelebileceğinin mümkün olduğunu anlatmayı  hedeflemiştir.

Sergi, 14-25 Şubat 2012 tarihleri arasında Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi’nde ziyaret edilebilinir.
                                                                                                                                          (İstiklal Cad. No:217 Tünel/ Beyoğlu)

4 yorum:

  1. ne iyi bişi böle haberler vermen ama.
    :)
    lahana bebek.
    :)

    YanıtlaSil
  2. ay ne güzel bişey taktir görmek teşekkür ederim :))

    YanıtlaSil
  3. Bir tanesi sarayı ayağa kaldırmış birden fazla olsa neler olurdu :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. upsss benim hayal gücüm bile bu soru için dehşete düşer :))

      Sil