24 Mart 2015 Salı

SİGARAYI BIRAKMA SÜRECİM


Merhabalar 

Ben; 32 yaşını doldurmuş, 15 yıldır aktif sigara kullanan, 7 aylık evli, cinsiyeti kadın olan bir insanım...
bana kalsa sigarayı asla bırakmaz hatta yeltenmez denemezdim bile. Yıllar önce iki kez kısa süreli sigarayı bırakma eylemim olmuştu
ancak tekrar başlayarak bu eylemi sonlandırmıştım. sonrasında en büyük bahanem de "tekrar başlamaktan korkuyorum, destek almadan bırakamam" oldu. ne annemin, ne eşimin, ne kankamın, ne de masrafının baskısı değildir. sebeplerin en yeganesi kardeşime (erkek 30 yaşında 14 yaşında başlamış) bıraktırabilmek.

Giriş;
eşim 3 yıl önce ilaç yardımıyla bırakmış. bana da al diyordum. almıyordu sen antikasın yan etkileri seni sarsar doktora git diyordu. tabi bende hiç umursamaz içici modundayım. bir gün denk geldi Bayrampaşa Maltepe de ki sigara bırakma polikliniğe gittim doktor çok tatlı bir amcaydı hemen sıra al gel bakalım dedi. ciğer filmimi çektiler, nefes testi yaptılar (üfle üfle üfle daha uzun üfle melisin). ciğerlerim ak bayram değil tabi ama iyi durumdaymış, nefes testiyse hemşire ablanın yardımıyla sınıftan geçti. küçük bir anket yapıyorlar. sigarayla olan bağının detaylarını sorgulayan. kapı kuyruk bir sürü kişi bırakmaya çalışıyormuş. hepsi memnun motive oluyorsun ister istemez. sonra bir ilaç broşürü veriyor doktor anlatıyor bense dışarı çıkıp sigara içmek istiyorum o an...  nefret edeceksin dedi dikkat kesildim kokusuna katlanamayacaksın dedi yan etkilerini sordum yok gibi dedi kan ilacı içiyorum dedim iç dedi. araba kullanıyorum dedim eee dedi. uzun saatler çalışıyorum ama dedim anladı bende bahane çok hiç korkma sen rahat ol ilaç değil sigara öldürüyor dedi...   
ilaç için iki aylık olandan al daha uyguna geliyor dedi. kardeşime söyledim ben sigarayı bırakmak istiyorum destek olurmusun ablaya sen bırakırsan bende bırakırım yalnız olmaz falan duygu sömürüsü azıcık, abla al ilacı gel başlayalım dedi kısmet bırakırsak bırakırız dedi...
Gelişme;
heralde yirmi gün sonra falan yine tesadüfen girdiğim bir eczaneye boşta bulunup Champix (pfizer) sigarayı bıraktırma ilacı varmış ne kadar acaba dememle başladı herşey.
biri 180 tl diğeri 340 tl arasındaki farkı sordum 

başlangıç paketi 11 adet 0,5 mg ve 42 adet 1mg dan oluşan toplam 53 adet (3 gün + 7 haftalık)  180 tl. 

11 adet 05mg ve 98 adet 1mg dan oluşan toplam (3 gün 15 haftalık) 109 adet 340tl. 

iki kişi içeceğiz ver abicim oradan büyük paketi dedim ve almış bulundum. bu duruma anamla kocam sevinçli kardeşim nötr bense sinirli yaklaştık. sonra ilacı kutusundan çıkartıp salonun ortasında en görünen yere bıraktık bir şubatta içmeye başlayacaktık ve bu durumu kabullenmek için üç koca günümüz vardı. çarşaf çarşaf prospektüsüyle kat kat açılan kutusuyla maviş kapsülleriyle campix gözüme gözüme batıyordu. pazar sabah kahvaltımız başka bir heyecanlıydı kocacık mutluydu karısı sigarayı bırakıyordu annem mutluydu evlatları bu illetten kurtuluyordu sırıkla bense şapşal gibiydik. bir güzel kahvaltımızı ettik sıra ilacı içmeye geldi ya Allah bismillah hadi inşallah dedik ve be başladık (o sırada hüngür şakır ağlamaya başladım babamdan ayırıyorlar sanki) 
şimdi şöyle önce sigarayı bırakacağına inan, bırakmak istemiyorsan da inan (zaten ilaçla bırakıyorsun), sıkıntı yapma ilacı içiyorsun sigarada içiyorsun, senin tercih ettiğin kadar tedavi sürecin var. yeterki sen dene. ilk olarak -kendine hedef koy 1. ile 14. arasında sigarayı bırakmak için gün seç tırsma seç. (ben direk 14. günü seçtim kardeşim 10. gün dedi)
ilk 3 gün sabahları 0,5mg içiyorsun. ilk gün her günkü gibi, ikinci ve üçün gün alışkanlık zincirini kırmak için çaba sarf etmeye başladım. sonrasında uğraşmadım yine eskisi gibi devam etti. 4.5.6.7. günlerde sabah akşam 0,5mg içtik 8. gün ve sonrası sabah akşam 1mg içtik.
Sonuç:
Kardeşim 9. günün gecesi bıraktı bende 12.günde bıraktım ama içtim pislik olsun diye ve 14 şubatta sevgililer günü hediyem kocama hazırdı :) 
bıraktım tam 40 gün oldu içmiyorum inşallah içmeyeceğim. tabi daha bıraktım diyemiyorum dilim titriyor o ayrı


yan etkileri 

prospektüsünü okumadan içmeyin o ayrı ama benimkiler şöyle oldu

-korkmayın ölmüyorsunuz 
-kimine uyku yapıyor kiminin uykusunu kaçırıyor
-enerji patlaması yapıyor
-ilacın değil durumun pisikolojik etkileri daha fazla
-bir gün midem bulandı 
-ertesi gün karnım ağrıdı
-sonra başım ağrıdı
-unutkanlık
-algılamama
-dişim bile ağrıdı ama hepsi beş altı saat sonra geçti
-geçmeyen tek şey sinir harbim özellikle akşam yemeği sonrası hala var


gelelim uçurum kenarı gerçeklere

-champix sigarayı bıraktırmada etkili hatta kesin çözüm.
-dünde bu günde yarında öbür günde tek bir dal içersem gerisi gelir.
-canım istiyor (hemde köpek gibi canım istiyor...) ama içmiyorum.
-içmemeye başladığım günlerde alışkanlıklarla mücadele ettim. arabada, yemeklerden sonra, kahve yanında, sinirlenince, üzülünce, mutluyken uf amma çokmuş.
-dudaklarım ve parmaklarım dolmuyordu sanki büyük boşluk 
-kardeşim çubuk kraker ve sakızla destekledi bende kuru üzümle.
-aslında canım istemiyor beynimin içinde.
-beynimde bitirdim canım istiyor. 
-sinir stres ters suratsız kavgacı ama geçici ruh hali
-sevdiğim için içiyordum bağlanmışım farkında değilim ayrılmak çok zor depresyona sokar adamı farkındayım girmiyorum 
-özlüyorsun, özeniyorsun, istiyorsun çok istiyorsun pişman oluyorsun ama dizginliyorsun 
-kaçıyorsun kokusundan, içenin yanından, yüzleşmemek için izole ediyorsun kendini
-ama bunlarda geçiyormuş.  eşim üç sene oldu hala tutuyorum kendimi, içmemeye alışıyorsun diyor  


kıssadan hisse

ben ve kardeşim iyi birşey yaptık 
adım attık zoru başardık desteklendik ve mutlu sona ulaştık 
asla kolay değil ama asla sandığınız kadar zor değil 
sadece başlayın ve uyun ve inanın 

üzgunum. mutsuzum... bugun senle son gunumuz... sonrasinda yoksun. yarina inat seni daha cok seviyorum. Sana ihtiyac duydugum her an yanimda oldugun icin. Beni hic yalniz birakmadigin icin. On sekiz yildir sirdasim oldugun icin. Tesekkur ederim. Seni cok ozleyecegim belki bunalima girecegim sinir stres yapip pisman olacagim hepsi mumkun ama beni kendine kayitsiz sartsiz baglamana beni yavas yavas oldurmene son veriyorum ve seni terk ediyorum.... #sigara #sigarayibiraktim #champix


4 yorum:

  1. Sigarayı bırakabilen herkesi olduğu gibi sizi de tebrik ediyorum. Helal olsun:)
    Eşimin bırakmasını da o kadar çok istiyorum ki. İlaç olayını düşünmek lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) teşekkürler
      ilacı denemelisiniz, erkekler için bırakmak hep daha zordur ama ona da örnek benim eşim :)

      Sil